STAŻE ZAWODOWE WE WŁOSZECH, HISZPANII I NIEMCZECH



Do 12 listopada br. 28 uczestników jednostek organizacyjnych Śląskiej Wojewódzkiej Komendy OHP ukończyło staże zawodowe w hiszpańskich i włoskich zakładach pracy, w trakcie trzytygodniowych wyjazdów organizowanych w ramach realizacji projektu „Europejskie praktyki drogą do konkurencyjności na rynku pracy”, a 7 młodych cukierników rozpoczęło praktyki w Berlinie.

Wśród grup stażystów znaleźli się uczniowie Rzemieślniczej Szkoły Branżowej I Stopnia w Katowicach.

Partnerstwo z włoską firmą CPA Giuseppina Bomba pozwoliło na organizację w miejscowości Lanciano stażów dla 6 mechaników samochodowych, 3 sprzedawców i elektryka. Włoska wyprawa pozwoliła na nabycie nowych umiejętności zawodowych, zapoznanie ze środowiskiem pracy we włoskich przedsiębiorstwach oraz uzyskanie kompetencji językowych, kulturowych i społecznych. Stażyści wzięli udział w kursie języka włoskiego (10 godzin) oraz wycieczkach krajoznawczo-edukacyjnych, w tym w wyprawie do Rzymu. Młodzi Polacy zostali również zaproszeni do miejskiego ratusza, gdzie odbyli spotkanie z włodarzami miasta Lanciano.

W ramach współpracy z ośrodkiem edukacyjnym ESMOVIA Sistema Practices S.l. z hiszpańskiej Walencji zrealizowano staże zawodowe dla 14 fryzjerów oraz 4 kucharzy. Trzytygodniowy wyjazd umożliwił dokładne poznanie zasad panujących w hiszpańskich salonach fryzjerskich oraz hotelowych restauracjach, Uczestnicy wyjazdu wykazali się samodzielnością, świetną orientacją w terenie, umiejętnościami komunikacyjnymi, doskonałą organizacją czasu oraz pracy zespołowej. W ramach wycieczek edukacyjnych uczniowie odwiedzili m.in. Bioparc oraz Miasteczko Sztuki i Nauki (Ciudad de las Artes y las Ciencias).

Wyjazd 7 młodych cukierników do Berlina organizowany jest w ramach współpracy Śląskiej Wojewódzkiej Komendy OHP z organizacją BERLINK ETN GmbH.

Staże zawodowe we Włoszech odbyły się w dniach 22 września-12 października, w Hiszpanii 8-26 października, natomiast ostatnia tura wyjazdów potrwa do 30 listopada. W ramach przygotowań do wyjazdów uczestnikom zapewniono wsparcie językowe, kulturowe i pedagogiczne.

JL

Zobacz galerię:

Data: 15 listopad 2018