Adres szkoły

Al. Korfantego 141
40-154 Katowice

Telefon

32 258 92 15
600 35 35 10

Kelner

Symbol zawodu: 513101

Kelner

Realizujemy kształcenie zawodowe w zakresie wybranej specjalności. Potwierdzeniem zdobytych kwalifikacji jest zdanie egzaminu zawodowego i otrzymanie dyplomu ukończenia szkoły branżowej I stopnia.

Na podbudowie 8-letniej szkoły podstawowej. 
Zdobyte kwalifikacje: HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe

praktyczna nauka zawodu

Otrzymujesz comiesięczne wynagrodzenie z praktyczną naukę zawodu.

Zagraniczny staż

Możliwość odbycia stażu w ramach Erasmus+.

Kursy zawodowe

bezpłatne kursy doszkalające organizowane w ośrodkach szkoleniowych

Symbol zawodu: 513101

Kelner

Branża hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej (HGT)

Dla zawodu określono III poziom PRK jako kwalifikacji pełnej.

Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie: HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

 

INFORMACJE O ZAWODZIE

Kształcenie w zawodzie kelner odbywa się w branżowej szkole I stopnia  przez 3 lata.

Realizacja programu nauczania zawodu kelner odbywa się w ramach kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich.

Ma na celu zdobycie przez uczniów niezbędnych umiejętności do pracy przy obsłudze gości w zakładzie gastronomicznym. 

W procesie kształcenia szczególną uwagę zwraca się na: przygotowanie sali do przyjęcia gości, nakrywanie stołów do różnych posiłków, przyjmowanie zamówień od gości, doradzanie konsumentom w wyborze potraw, podawanie potraw i napojów oraz zachowanie właściwego kierunku obsługi, stosowanie zasad przenoszenia zastawy stołowej, rozliczanie kosztów konsumpcji, porządkowanie stołów po posiłku, przygotowanie i podanie posiłku gościom do pokoju hotelowego, komunikowanie się z gośćmi i pracownikami zakładu gastronomicznego, porozumiewanie się z konsumentami w języku polskim i obcym. 

Zwraca się uwagę także na: wygląd zewnętrzny, kulturę osobistą i zawodową, dokładność i rzetelność w wykonywaniu zadań.

GASTRONOMIA

Co wybierają inni?

Piekarz

SPC.03. Produkcja
wyrobów piekarskich

Kucharz

HGT.02. Przygotowanie
i wydawanie dań

Cukiernik

SPC.01. Produkcja wyrobów
cukierniczych

Poznaj naszą ekipę!

Co mówią uczniowie?

Kiedy byłem mały, tata kupował mi resoraki. Tak to się chyba wszystko zaczęło. Po szkole chcę naprawiać tylko fury z silnikiem diesela, bo tylko one naprawdę grają.

    Kuba

    Uczeń, 1c

    Ciągle ktoś pyta, czemu nie liceum albo technikum. Bo nie. Jestem tu, bo chciałem tu być. Chciałem naprawiać samochody i tylko to mnie tak naprawdę interesuje.

      Dawid
      Dawid

      Uczeń, 2a

      Kiedy tu przyszedłem, nie miałem pomysłu na siebie. Poznałem chłopaków i oni zaczęli opowiadać, jak jest u nich na praktykach. Olałem ten jeden rok i zacząłęm wszystko od nowa. To była dobra decyzja.

        Piotr,

        1c

        Co wybierają inni?

        Inne zawody

        Zobacz listę wszystkich zawodów: 

        Stolarz

        MEC.08. Wykonywanie i naprawa elementów maszyn, urządzeń i narzędzi

        Cukiernik

        SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

        Sprzedawca

        HAN.01. Prowadzenie sprzedaży

        Mechanik samochodowy

        MOT.01. Diagnozowanie i naprawa nadwozi pojazdów samochodowych

        Piekarz

        SPC.03.
        Produkcja wyrobów
        piekarskich

        Fryzjer

        FRK.01.
        Wykonywanie usług
        fryzjerskich

        Nie wiesz, co wybrać?
        Wybierz RZEMIEŚLNIKA!

        Ucz się zawodu w renomowanych warsztatach samochodowych i salonach fryzjerskich. Podpatruj mistrzów rzemiosła w najlepszych piekarniach i cukierniach regionu.