Adres szkoły
Al. Korfantego 141
40-154 Katowice
Telefon
32 258 92 15
600 35 35 10
Al. Korfantego 141
40-154 Katowice
32 258 92 15
600 35 35 10
Realizujemy kształcenie zawodowe w zakresie wybranej specjalności. Potwierdzeniem zdobytych kwalifikacji jest zdanie egzaminu zawodowego i otrzymanie dyplomu ukończenia szkoły branżowej I stopnia.
Na podbudowie 8-letniej szkoły podstawowej.
Zdobyte kwalifikacje: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe
Otrzymujesz comiesięczne wynagrodzenie z praktyczną naukę zawodu.
Możliwość odbycia stażu w ramach Erasmus+.
bezpłatne kursy doszkalające organizowane w ośrodkach szkoleniowych
Branża hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej (HGT)
Dla zawodu określono III poziom PRK jako kwalifikacji pełnej.
Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
INFORMACJE O ZAWODZIE
Kształcenie w zawodzie kucharz odbywa się w branżowej szkole I stopni i trwa 3 lata.
W zawodzie wyodrębniono jedną kwalifikację HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań na poziomie 3 Polskiej Ramy Kwalifikacji. Kształcenie w zawodzie kucharz odbywa się w branżowej szkole I stopnia przez 3 lata po 8-klasowej szkole podstawowej oraz w ramach kwalifikacyjnych kursów zawodowych. Od roku szkolnego 2019/2020 kształcenie odbywa się również w branżowej szkole I stopnia przez 3 lata dla absolwentów gimnazjów.
W dalszym procesie kształcenia uczeń może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w branżowej szkole II stopnia lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych, uzupełniając wykształcenie ogólne do poziomu średniego.
Podstawowymi zadaniami kucharza są przechowywanie żywności, produkcja i ekspedycja potraw i napojów. Kucharz sporządza różne potrawy z surowców roślinnych i zwierzęcych, wyroby ciastkarskie i desery oraz napoje z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych, wykonując przy tym takie czynności, jak: magazynowanie i pobieranie surowców oraz półproduktów, zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych, wykonywanie obróbki wstępnej surowców, wykonywanie, wykańczanie i ekspedycja różnych potraw. Wykonując swoje zadania zawodowe, dba o jakość sporządzanych potraw i napojów, przestrzegając procedur obowiązujących w gastronomii. Przestrzega także zasad racjonalnego żywienia.
Kucharz może sporządzać potrawy dietetyczne, regionalne oraz potrawy z kuchni różnych narodów. Zajmuje się przygotowywaniem pełnych posiłków codziennych oraz okolicznościowych.
Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe, gastronomia sieciowa, firmy cateringowe oraz przedsiębiorstwa zajmujące się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.
Kucharz powinien posiadać wiedzę o surowcach, dodatkach do żywności i materiałach pomocniczych stosowanych w produkcji gastronomicznej, zasadach racjonalnego wykorzystania surowców, zasadach gospodarki odpadami, zasadach racjonalnego żywienia, technikach i metodach stosowanych podczas sporządzania potraw. Powinien także umieć dobierać i posługiwać się narzędziami i urządzeniami stosowanymi w produkcji gastronomicznej.
W zawodzie kucharz szczególnie ważna jest skrupulatność, dokładność i zdolność do koncentracji. Od kucharza wymaga się specyficznych predyspozycji i kompetencji społecznych, szczególnie – wysokiej odporności na stres, odpowiedzialności, rzetelności, zdolności do współpracy w grupie oraz kreatywności.
Uczeń, 1c
Ciągle ktoś pyta, czemu nie liceum albo technikum. Bo nie. Jestem tu, bo chciałem tu być. Chciałem naprawiać samochody i tylko to mnie tak naprawdę interesuje.
Uczeń, 2a
Kiedy tu przyszedłem, nie miałem pomysłu na siebie. Poznałem chłopaków i oni zaczęli opowiadać, jak jest u nich na praktykach. Olałem ten jeden rok i zacząłęm wszystko od nowa. To była dobra decyzja.
1c
Ucz się zawodu w renomowanych warsztatach samochodowych i salonach fryzjerskich. Podpatruj mistrzów rzemiosła w najlepszych piekarniach i cukierniach regionu.
Kiedy byłem mały, tata kupował mi resoraki. Tak to się chyba wszystko zaczęło. Po szkole chcę naprawiać tylko fury z silnikiem diesela, bo tylko one naprawdę grają.