Adres szkoły
Al. Korfantego 141
40-154 Katowice
Telefon
32 258 92 15
600 35 35 10
Al. Korfantego 141
40-154 Katowice
32 258 92 15
600 35 35 10
Realizujemy kształcenie zawodowe w zakresie wybranej specjalności. Potwierdzeniem zdobytych kwalifikacji jest zdanie egzaminu zawodowego i otrzymanie dyplomu ukończenia szkoły branżowej I stopnia.
Na podbudowie 8-letniej szkoły podstawowej.
Zdobyte kwalifikacje: SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe
Otrzymujesz comiesięczne wynagrodzenie z praktyczną naukę zawodu.
Możliwość odbycia stażu w ramach Erasmus+.
bezpłatne kursy doszkalające organizowane w ośrodkach szkoleniowych
Branża spożywcza (SPC)
Dla zawodu określono III poziom PRK jako kwalifikacji pełnej.
Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie: SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
INFORMACJE O ZAWODZIE
Kształcenie w zawodzie piekarz odbywa się w branżowej szkole I stopnia przez 3 lata. W dalszym procesie kształcenia uczeń może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności w branżowej szkole II stopnia lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych, uzupełniając wykształcenie ogólne do poziomu średniego.
Podstawowymi zadaniami piekarza jest wytwarzanie wyrobów piekarskich zgodnie z recepturą. Piekarz produkując wyroby piekarskie ocenia przydatność surowców, magazynuje surowce, wytwarza wyroby piekarskie z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń, ocenia pieczywo, przygotowuje pieczywo do dystrybucji oraz prowadzi dokumentację produkcyjną w zakładach piekarskich.
Piekarz powinien posiadać wiedzę o:
W zawodzie piekarz szczególnie ważna jest zdolność do wykonywania oceny organoleptycznej surowców, półproduktów i wyrobów gotowych, sprawność fizyczna, skrupulatność, dokładność i zdolność do koncentracji. Od piekarza wymaga się specyficznych predyspozycji i kompetencji społecznych, szczególnie wysokiej odporności na stres, odpowiedzialności, rzetelności, zdolności do współpracy w grupie oraz kreatywności.
Uczeń, 1c
Ciągle ktoś pyta, czemu nie liceum albo technikum. Bo nie. Jestem tu, bo chciałem tu być. Chciałem naprawiać samochody i tylko to mnie tak naprawdę interesuje.
Uczeń, 2a
Kiedy tu przyszedłem, nie miałem pomysłu na siebie. Poznałem chłopaków i oni zaczęli opowiadać, jak jest u nich na praktykach. Olałem ten jeden rok i zacząłęm wszystko od nowa. To była dobra decyzja.
1c
Ucz się zawodu w renomowanych warsztatach samochodowych i salonach fryzjerskich. Podpatruj mistrzów rzemiosła w najlepszych piekarniach i cukierniach regionu.
Kiedy byłem mały, tata kupował mi resoraki. Tak to się chyba wszystko zaczęło. Po szkole chcę naprawiać tylko fury z silnikiem diesela, bo tylko one naprawdę grają.