Adres szkoły

Al. Korfantego 141
40-154 Katowice

Telefon

32 258 92 15
600 35 35 10

Piekarz

Symbol zawodu: 751204

Piekarz

Realizujemy kształcenie zawodowe w zakresie wybranej specjalności. Potwierdzeniem zdobytych kwalifikacji jest zdanie egzaminu zawodowego i otrzymanie dyplomu ukończenia szkoły branżowej I stopnia.

Na podbudowie 8-letniej szkoły podstawowej. 
Zdobyte kwalifikacje: SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe

praktyczna nauka zawodu

Otrzymujesz comiesięczne wynagrodzenie z praktyczną naukę zawodu.

Zagraniczny staż

Możliwość odbycia stażu w ramach Erasmus+.

Kursy zawodowe

bezpłatne kursy doszkalające organizowane w ośrodkach szkoleniowych

Symbol zawodu: 751204

Piekarz

Branża spożywcza (SPC)

Dla zawodu określono III poziom PRK jako kwalifikacji pełnej.

Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie: SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich

 

INFORMACJE O ZAWODZIE

Kształcenie w zawodzie piekarz odbywa się w branżowej szkole I stopnia przez 3 lata. W dalszym procesie kształcenia uczeń może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności w branżowej szkole II stopnia lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych, uzupełniając wykształcenie ogólne do poziomu średniego.

 

Podstawowymi zadaniami piekarza jest wytwarzanie wyrobów piekarskich zgodnie z recepturą. Piekarz produkując wyroby piekarskie ocenia przydatność surowców, magazynuje surowce, wytwarza wyroby piekarskie z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń, ocenia pieczywo, przygotowuje pieczywo do dystrybucji oraz prowadzi dokumentację produkcyjną w zakładach piekarskich.

Piekarz powinien posiadać wiedzę o:

  • surowcach, 
  • dodatkach do żywności i materiałach pomocniczych stosowanych w produkcji piekarskiej, 
  • zasadach racjonalnego wykorzystania surowców, 
  • zasadach gospodarki odpadami 
  • procedurach zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. doborze i posługiwaniu się narzędziami i urządzeniami stosowanymi w produkcji piekarskiej.

 

W zawodzie piekarz szczególnie ważna jest zdolność do wykonywania oceny organoleptycznej surowców, półproduktów i wyrobów gotowych, sprawność fizyczna, skrupulatność, dokładność i zdolność do koncentracji. Od piekarza wymaga się specyficznych predyspozycji i kompetencji społecznych, szczególnie wysokiej odporności na stres, odpowiedzialności, rzetelności, zdolności do współpracy w grupie oraz kreatywności.

GASTRONOMIA

Co wybierają inni?

Kucharz

HGT.02. Przygotowanie
i wydawanie dań

Kelner

HGT.01. Wykonywanie usług
kelnerskich

Cukiernik

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

Poznaj naszą ekipę!

Co mówią uczniowie?

Kiedy byłem mały, tata kupował mi resoraki. Tak to się chyba wszystko zaczęło. Po szkole chcę naprawiać tylko fury z silnikiem diesela, bo tylko one naprawdę grają.

    Kuba

    Uczeń, 1c

    Ciągle ktoś pyta, czemu nie liceum albo technikum. Bo nie. Jestem tu, bo chciałem tu być. Chciałem naprawiać samochody i tylko to mnie tak naprawdę interesuje.

      Dawid
      Dawid

      Uczeń, 2a

      Kiedy tu przyszedłem, nie miałem pomysłu na siebie. Poznałem chłopaków i oni zaczęli opowiadać, jak jest u nich na praktykach. Olałem ten jeden rok i zacząłęm wszystko od nowa. To była dobra decyzja.

        Piotr,

        1c

        Co wybierają inni?

        Inne zawody

        Zobacz listę wszystkich zawodów: 

        Stolarz

        MEC.08. Wykonywanie i naprawa elementów maszyn, urządzeń i narzędzi

        Cukiernik

        SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

        Sprzedawca

        HAN.01. Prowadzenie sprzedaży

        Mechanik samochodowy

        MOT.01. Diagnozowanie i naprawa nadwozi pojazdów samochodowych

        Kucharz

        SPC.03.
        Produkcja wyrobów
        piekarskich

        Fryzjer

        FRK.01.
        Wykonywanie usług
        fryzjerskich

        Nie wiesz, co wybrać?
        Wybierz RZEMIEŚLNIKA!

        Ucz się zawodu w renomowanych warsztatach samochodowych i salonach fryzjerskich. Podpatruj mistrzów rzemiosła w najlepszych piekarniach i cukierniach regionu.