Skarbek, gumikleizy i ślonsko godka
5 października uczniowie klasy 1c mieli wyjątkową okazję wzięcia udziału w warsztatach językowych, które były częścią działań w ramach...
Al. Korfantego 141
40-154 Katowice
32 258 92 15
600 35 35 10
W dniu 21 września, w ramach projektu Szkoła Patriotów, odwiedził nas wyjątkowy gość, Tadeusz Labiak, emerytowany hutnik, którego wizyta była nie tylko wyjątkową okazją do poznania historii budynku naszej szkoły, ale także możliwością zrozumienia trudów pracy hutników oraz życia w Wełnowcu.
Wodzionka była niegdyś jednym z podstawowych dań śląskich. Dowiedz się, jak ją przyrządzić!
Kuchnia śląska to świat niesamowitych dań i składników, które odzwierciedlają historię regionu, gdzie zauważalne są wpływy niemieckie, czeskie jakie region ten doświadczał na przestrzeni dziejów.
Aby uczcić tradycje naszego regionu, nasza utalentowana uczennica, Emilia Konop, ucząca się zawodu kucharza, przygotowała tradycyjną zupę śląską – wodzionkę. Ta wyjątkowa potrawa, obok mleka, była codziennym daniem na Śląsku. Dla wielu z naszych uczniów, choć są mieszkańcami Katowic i mają śląskie korzenie, było to pierwsze spotkanie z tym wyjątkowym smakiem wodzionki.
Podczas tego wydarzenia, oprócz regionalnych strojów, które nosili nasi uczniowie, mieliśmy także okazję przetestować naszą wiedzę na temat śląskiej gwary w quizie. Zachęcamy Was do wzięcia udziału i sprawdzenia swoich umiejętności w tym temacie!
5 października uczniowie klasy 1c mieli wyjątkową okazję wzięcia udziału w warsztatach językowych, które były częścią działań w ramach...
Uroczyste otwarcie wystawy zdjęć, która powstała dzięki uprzejmości osób zaangażowanych w historię dzielnicy, pamiętających, jak Wełnowiec wyglądał, kiedy całe...
W dniu 21 września w ramach projektu Szkoła Patriotów odbyło się spotkanie z gościem specjalnym, Tadeuszem Labiakiem, emerytowanym hutnikiem,...